روش تولید ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه یکی از انواع ورقهای فولادی پرمصرف در صنایع مختلف است. این ورق آهنی با پوشش روی اندود میشود و در برابر خوردگی، رطوبت و اکسید شدن مقاومت بالایی دارد. هزینه تولید این ورقها نسبت به ورقهای استیل ضد زنگ کمتر است و در نتیجه میتوانند به عنوان محصولات مقرون به صرفه استفاده زیادی داشته باشند.
ورق گالوانیزه به دو شکل رول فرم و فابریک تولید میشود. ضخامت آنها بین 0.18 تا 6 میلیمتر است که مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه و برخورد اجسام سنگین دارند. اگر در مورد ویژگی های محصول ورق گالوانیزه کنجکاو هستید، می توانید به اینجا مراجعه کنید و اطلاعات جامعی در این خصوص کسب کنید ولی در ادامه به صورت خلاصه شما را با انواع روشهای تولید این ورق آشنا میکنیم.
ورق گالوانیزه چگونه تولید می شود؟
برای تولید این ورقها از چند روش استفاده میشود. این روش ها شامل روش الکتروگالوانیزاسیون و غوطهوری گرم است. در هر یک از این روشها به صورت زیر عمل میشود:
- تولید ورق گالوانیزه به روش گرم
در این روش برای تولید ورقهای گالوانیز سه مرحله شستشو، غوطهور کردن در حمام روی مذاب و خنککاری پشت سر گذاشته میشود. هر یک از این مراحل طی یک فرآیند زمانبر صورت میگیرد.
مرحله شستشوی ورقهای خام
اولین مرحله برای تولید ورق گالوانیزه، شستشو و از بین بردن چربی و آلودگی روی سطح ورقههای خام است. برای این کار ورقها را به طور کامل میشویند تا هر گونه رنگ، گرد و غبار و روغن از سطح ورقه به طور کامل پاک شود. در صورت وجود هر کدام از این مواد و ذرات بر روی ورقه، مواد مذاب روی، به خوبی به ورقه نمیچسبد.
همچنین در این مرحله ورقهها اسیدشویی میشوند. برای این کار ورق را در حمام اسیدکلریدریک میبرند تا باقیماندههای مواد روی سطح ورقه از بین رود. فلاکسین هم یکی دیگر از فرآیندهایی است که برای تمیز کردن ورق فولادی خام صورت میگیرد. در این روش از حمام گرم کلرید آمونیاکی استفاده میکنند.
این مواد سطح ورق فولاد را برای جذب مواد مذاب روی، آماده میکنند. آنیل کردن روش دیگری است که طی سه مرحله صورت میگیرد و در آن باید ورق را وارد کوره آنیل کنند. این فرآیند به منظور از بین بردن اکسیدهای باقی مانده روی سطح ورق فولادی انجام میشود.
مرحله غوطهور کردن ورق در حمام مذاب (روی)
دومین مرحله برای تولید ورق گالوانیزه، قرار دادن ورقهای تمیز شده در کوره مواد مذاب روی است. برای این کار دو سطح ورق را در حوضچه مواد مذاب روی، میبرند تا لایه نازکی از مواد بر سطح آن ایجاد شود. برای تنظیم ضخامت روی نیز از دستگاه جت هوا استفاده میشود.
مرحله خنککاری ورق گالوانیزه
بعد از اینکه میزان ضخامت پوشش روی تنظیم شد، نوبت به خنک کردن ورق فولادی میرسد. کاهش دمای ورق با روش دمش و استفاده از تانک آب، از جمله روشهایی است که با آن ورقهای گالوانیزه را خنک میکنند. در نهایت سطح این ورق را با یک لایه کروماته، لعاب می دهند.
- تولید ورق گالوانیزه با الکتروگالوانیزاسیون
یکی دیگر از روشهای تولید ورق گالوانیزه، آبکاری کردن است. در این روش، روی سطح ورق فولادی یک روکش کاتیونی قرار میدهند تا مقاومت آن در برابر زنگزدگی و اکسیدشدن را بالا ببرند و از جریان الکتریکی در محلول الکترولیتی استفاده می کنند. در این روش از حمام مواد مذاب روی خبری نیست و جریان الکتریکی در محلول الکترولیتی میتواند یونهای روی را به سطح ورق خام منتقل کند.
ناگفته نماند در این روش هم شستشوی ورق به همان شکلی که در روش تولید ورق گالوانیزه گرم وجود داشت، انجام میشود. سپس به سراغ مرحله جریان الکتریکی میروند. یکی از مزیتهای این روش، ایجاد پوشش یکنواخت و دقیق روی سطح ورق است.
تفاوت ورق گالوانیزه الکتروگالوانیزاسیون و گرم
گالوانیزه کردن ورقهای خام با استفاده از روش گرم باعث ایجاد یک لایه کامل روی، بر سطح ورق میشود. این پوشش از استحکام و مقاومت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین به دلیل شستشوی اصولی، چسبندگی مواد روی، بر سطح ورق بالاست. به طوری که جدا شدن آن ممکن نیست.
از دیگر مزیتهای این روش باید به پایین بودن هزینه انجام آن اشاره کنیم. با این حال تفاوتهایی با روش گالوانیزه الکتروگالوانیزاسیون دارد. مهمترین تفاوتها به ضخامت پوشش روی مربوط است. در روش گرم، ضخامت این پوشش بالا نیست و احتمال از بین رفتن آن بعد از چند سال وجود دارد اما ورقهایی که با روش الکتروگالوانیزاسیون بدست میآیند، از ضخامت بالاتری برخوردارند. ضمن اینکه قیمت این محصولات نیز بالاتر است. یکی دیگر از مزیتهای روش الکتروگالوانیزاسیون، قابلیت تبدیل کلافهای بزرگ ورق فولادی به ورقهای گالوانیزه است.
کلام آخر
ورقهای گالوانیزه یکی از پرکاربردترین نوع ورق فولادی ضد زنگ در ایران است و بیشتر محصولاتی که استفاده میشوند، با روش گرم تولید شدهاند. این محصولات میتوانند بین 30 تا 70 سال دوام داشته باشند. مهمترین دلیل استفاده از ورق گالوانیزه، داشتن خاصیت ضدزنگ است که آن را برای محیطهای مرطوب مناسب میکند.
امیدواریم آنچه در این مطلب گفته شد پاسخ کاملی برای سوالات شما باشد. منتظر دریافت نظرات و دیدگاههای شما در این رابطه هستیم.